Results 1 to 6 of 6
Like Tree7Likes
  • 3 Post By Casa Espresso
  • 2 Post By Di_Bartoli
  • 2 Post By speleomike

Thread: Bezzera Galatea Domus won't heat up

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    6

    Bezzera Galatea Domus won't heat up

    Gene Cafe Coffee Roaster $850 - Free Beans Free Freight
    Hi all
    I have turned my Bezzera Galatea Domus on this morning and have found it will not build pressure or heat up. Both lights (orange and green) on the front panel are lit up.
    Any simple things I can check with my voltmeter before I take it for a service etc.
    TIA
    Chris

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    6
    OK, I've found a small relay which seems to power the heater in the boiler and it does not seem to click on when the machine is turned on. Anyone had a problem with these before?
    Thanks

  3. #3
    Senior Member Jackster's Avatar
    Join Date
    Nov 2017
    Location
    Maddington, Perth. Wa
    Posts
    861
    Hx machine? Doesnt matter anyway.
    The element is powered whenever machine is plugged in. So dont be poking around under the covers with the maching plugged in.
    You need continuity from the active to the element relay on the control board. Any breaks need to be traced and asked why.
    Typically the items that are in series are element, overheat fuse, pressurestat. Check these items all have continuity.

  4. #4
    Site Sponsor Casa Espresso's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Australia
    Posts
    746
    In order of probability

    Pressurestat , board, element..

    My advice, take it to a service centre.

    240V is not something to be played with

    Cheers

    Antony
    www.casaespresso.com.au
    bosco, sten186 and Jackster like this.

  5. #5
    Site Sponsor Di_Bartoli's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    647 Botany Road, Rosebery, NSW 2018
    Posts
    929
    Take it for a service it could be as simple of:
    Anti vacum valve
    Pressure switch
    this machine has an extra relay for safety
    Heating Element
    Control Board

    Regards
    Renzo
    bosco and sten186 like this.

  6. #6
    Senior Member speleomike's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Sydney
    Posts
    920
    Hi

    If its one with a water container (i.e. not plumbed in) then there are two screws at the bottom of the water container that detect if the water level is OK. Check that they make contact with the two contacts that they need to make contact with as the water container is inserted.
    Turn off the machine, unplug it, take out the water container and check those contacts. Are they clean? Reinsert water container and plug in and turn on machine again. It's just a minor check.

    Renzo from Di Bartoli knows these machines very well, as per his post. If your not in Sydney check what CS sponsor is near where you are and drop it in for a service. Hope its back in service soon for you :-)

    Mike
    bosco and Di_Bartoli like this.



Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •