Results 1 to 5 of 5
Like Tree4Likes
  • 2 Post By Barry O'Speedwagon
  • 2 Post By Lyrebird

Thread: Pump not working autofill

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    12

    Pump not working autofill

    Gene Cafe Coffee Roaster $850 - Free Beans Free Freight
    Hi,
    I am trying to get an 1987 vibiemme to work.
    When the waterlevel is too low:The pump doesnt engage. The water level sensor (rod) is clean. The solenoid/one way valve opens up.

    The pump itself works during brewing.
    It might be the gicar control box (autofill type). How can I check this?DSC_0959[1].jpgDSC_0960[1].jpg

    DSC_0955[1].jpg

    Thanks for pointing me in the right direction.

    Best regards, Willem

  2. #2
    Senior Member Barry O'Speedwagon's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    PRL
    Posts
    2,574
    Try playing 'We Built This City' while working?
    Dimal and 338 like this.

  3. #3
    Senior Member Lyrebird's Avatar
    Join Date
    Jun 2018
    Posts
    423
    Disconnect the wire from spade 4* on the controller and short the spade to ground using a test lead. If the pump runs the fault is in the wiring. If the pump does not run the fault is in the controller.


    * Double check that spade 4 is the level control, it looks to be but I'm not familiar with that particular controller.
    Last edited by Lyrebird; 4 Days Ago at 10:08 AM.
    Dimal and 338 like this.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    12
    Tried the song. Unfortuntely no luck.
    The grounding wire method is the other way around. Grounding on spade 4 should stop the pump. Tried that already, the pump won't start. So which terminal on the controller box triggers the pump?

  5. #5
    Senior Member Lyrebird's Avatar
    Join Date
    Jun 2018
    Posts
    423
    Yes I wrote that the wrong way around, of course grounding the spade is the "full" signal. Sorry for the confusion.

    There is no single answer to your question as the pump relay is controlled by the microcontroller. If you can follow the traces on the PCB you can do some testing but the fact that the pump works when pulling a shot makes it likely that the uc is playing up.
    Last edited by Lyrebird; 3 Days Ago at 05:16 PM.



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •